Je herkent het misschien wel, aan het eind van de dag of na het nuttigen van een maaltijd loop je rond met een opgeblazen buik en vervelende darmklachten. Vaak komen hierbij ook andere klachten kijken als haaruitval, depressiviteit, laag libido, lage weerstand, menstruatieproblemen, acne. Zelf heb ik hier jaren mee gelopen en de klachten zelfs voor lief genomen, lang heb ik gedacht dat het gewoon iets was wat bij mij hoorde. Gelukkig ben ik na het doen van veel onderzoek en het doen van labonderzoek achter gekomen dat deze klachten helemaal niet normaal zijn en het belangrijk is om je darmen gezond te houden.
Meest voorkomende oorzaken:
- Stress
Stress is de grootste boosdoener. Stress kan zijn; voedings(stoffen)tekort, te veel intensief sporten, emotionele stress, mentale stress. Een te hoog cortisol zorgt ervoor dat hormonale processen en het spijsverteringssysteem op de tweede plaats komen. Het voornaamste doel van het lichaam is altijd overleven. Cortisol aan = spijsvertering uit.
- Hormonale disbalans
Als een gevolg van een verhoogd cortisol daalt de schildklierfunctie. Ook PCOS en een verstoorde leverfunctie kunnen een opgeblazen gevoel veroorzaken. Het ontgiftingssysteem werkt minder goed, waardoor de darmflora uit balans raakt. Andersom zorgt een verstoorde darmflora weer voor hormonale klachten, alles staat met elkaar in verbinding!
- Intoleranties
Voedselintoleranties kunnen ontstekingen in de darmen veroorzaken. De darmen laten lichaamsvreemde stoffen door die in de bloedbaan terecht komen. Hierdoor ontstaan vaak ook weer andere klachten als nervositeit, slaapproblemen, migraine, huidproblemen, e.d.
- Maagzuurtekort
Maagzuur tekort leidt tot rotting en fermentatie van eiwitten en koolhydraten in de buik, waardoor gassen worden geproduceerd.
- Lekkende darm
De darmen zijn volledig bedekt met slijmvlies. Als dit slijmvlies ernstig wordt aangetast, is er sprake van een lekkende darm. Een lekkende darm heeft als gevolg dat voedingsstoffen niet meer goed worden opgenomen en dat de transport van voedingsstoffen verstoord wordt, wat leidt tot gasvorming.
- Vitamine-/ mineralen tekort
Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en verstoppingen een voorbeeld daarvan is magnesium.
- Te intensief sporten
Te veel sporten is een vorm van stress. Je lichaamsvuurtje wordt oververhit, waardoor lichamelijke processen worden gestagneerd. Sport daarom nooit langer dan een uur en train daarom liever niet vaker dan 3/4 x per week.
12 tips
- Verminder stress
Neem dagelijks een aantal check-in momentjes waarbij je bewust gaat ademhalen. Merk je dat je ademhaling hoog zit? Dan is je lichaam in een stress-modus. Adem dan een paar keer bewust naar je buik toe, je zult voelen dat je lichaam gelijk in een ontspanningsmodus komt. Voorbeeld van een ademhalingsoefening is: 4 tellen in, 4 tellen vast, 4 tellen uit en 4 tellen wachten tot de nieuwe inademing. Zorg voor voldoende beweging, ontspanning en slaap.
- Drink niet bij de maaltijd
Door te drinken bij je maaltijd maak je je maagzuur minder zuur. Je maag heeft een pH-waarde van 1,6 en water een pH-waarde van ongeveer 7. Je verdunt je maagzuur, waardoor er minder verteringsenzymen aangemaakt om het voedsel af te breken. Probeer een half uur voor en na de maaltijd niks te drinken.
- Eet fruit apart
Fruit is gezond, maar eet het liever niet bij de maaltijd. Fruit is binnen 30 minuten verteerd en een maaltijd heeft daar 3 à 4 uur voor nodig. Fruit gaat daardoor gisten in de maag wat voor gasvorming zorgt. Eet fruit dus altijd los (ongeveer een half uur voor de maaltijd) en met wat nootjes om een bloedsuikerspiegel stijging te voorkomen.
BELANGRIJK: In meloen zit zo weinig fruitsuiker dat het na een kwartiertje al de maag uit is. Eet watermeloen daarom altijd apart, combineer het zelfs niet met ander fruit.
- Eet niet te veel maaltijden
Elke keer als jij iets eet geeft dat een lichte ontsteking in het lichaam, waarbij vrije radicalen vrijkomen. Zorg dat je 3 grote, voedzame maaltijden eet en max 2 tussendoortjes. Ik eet zelf 4 maaltijden op een dag, maar kijk wat voor jou het beste werkt.
- Intoleranties
Intoleranties voor bijvoorbeeld gluten of melk zijn vaak een oorzaak van een lekkende darm. Door te achterhalen waar jouw lichaam intolerant voor is, kun je die voedingsstoffen gaan verminderen/ vermijden. Je kan elke dag opschrijven hoe je je voelt na een maaltijd of een intolerantietest doen.
- Eet met aandacht
Kijk naar je eten, ruik je eten en zorg dat je minimaal 15-20x op een hap kauwt. Dat klinkt misschien vaak, maar is erg belangrijk voor je spijsvertering. De spijsvertering begint namelijk al in je mond. In je mond komt het enzym amylase vrij die jouw eten al voor een groot deel verteert. Zorg dat je altijd in een ontspannen staat bent. Bij spanning of emoties in het lijf staat het spijsverteringsvuurtje op een laag pitje. Haal voor het eten even drie keer diep adem.
- Frisdrank
Spoel frisdrank door de wc (ook de light-varianten). Door de koolzuur die in frisdrank zit zorgt het drinken van frisdrank voor gasvorming in de buik. Daarnaast krijgen de darmbacteriën door de suikers/zoetstoffen een onbedwingbare behoefte aan suiker die je darmen niet ten goede doen.
- Warm eten en drinken
Lichte, warme maaltijden zijn voor je lichaam makkelijker te verteren. Koud eten en drinken kan ervoor zorgen dat jouw verteringsvuurtje wordt gedoofd. Ik drink daarom altijd gekookt water of kruidenthee.
- Kruik of pittenzak
Leg een warme kruik of pittenzak op je buik. Deze warmte kalmeert je maag- en darmkanaal. Je lichaamssysteem komt gelijk in het standje veilig.
- Vezels
Een grote oorzaak van een opgeblazen buik is constipatie. Bij een tekort aan vezels, blijft het voedsel in de darmen liggen en gaat het gisten. Haal vezels vooral uit groenten, eet tussen de 300-500 gram aan groenten per dag en varieer in kleuren. Probeer bij elke maaltijd 3 kleuren groenten op je bord te hebben liggen. Vermijd rauwe groenten, dit is voor je darmen lastig te verteren. Een theelepel (zelf gemalen) lijnzaad per dag geeft je darmen een vezel boost en het is ook nog goed voor de hormonen.
- Eet wat de natuur gemaakt heeft
Maak voor jezelf onderscheid in wat de mens heeft gemaakt en wat de natuur heeft gemaakt. Je buik wordt enorm blij van onder andere onbespoten groenten en fruit, volwaardige granen, grasgevoerd vlees, vis, noten. Lees de etiketten van de producten die je koopt. Alles waar veel ingrediënten opstaan die je mogelijk ook nog niet kent, kun je beter weer terug in de schappen zetten. Producten die niet van natuurlijke oorsprong zijn veroorzaken stagnaties in je spijsvertering.
- Appelazijn of citroensap
Mensen die last hebben van misselijkheid en maagzuurproblemen, hebben vaak juist een tekort aan maagzuur. Door voor de maaltijd een glas lauwwarm water met een uitgeperste halve citroen en/ of een theelepel troebele biologische appelazijn toe te voegen, maak je de maag wat zuurder. De maag kan het voedsel beter verteren.
Belangrijk is om op zoek te gaan naar de oorzaak van jouw klachten. Middels een het ‘Darm- & hormoonbalans traject‘ kan ik samen met jou kijken hoe we bij jou de opgeblazen buik en de rest van je klachten kunnen wegnemen. Stuur mij gerust een mailtje als je vragen hebt: info@balansmetkirsten.nl
Liefs,
Kirsten