Ik spreek wekelijks mensen die aangeven (dat ze vermoeden) dat ze een voedselintolerantie hebben. Ze reageren bijvoorbeeld op gluten, lactose, ei, ui, knoflook, noten, tomaat of soja. Dit zijn de meest voorkomende voedingsgroepen die ik hoor en in onderzoek terugzie.
Vaak geeft dit klachten als:
Toch hebben ze hier meestal niet altijd al last van gehad en is dit ‘opeens’ ontstaan. Als ik langer doorvraag komen we meestal wel tot een gebeurtenis waarna dit is ontstaan. Bijvoorbeeld een antibiotica kuur, een operatie, stressvolle periode, na een vakantie, nadat je ziek bent geweest, etc.
Bovenstaande oorzaken hebben allemaal invloed op jouw darmgezondheid. Het zal je dan ook niet verbazen dat je darmflora niet zo blij wordt van een antibiotica kuur. Maar ook van stress, andere medicatie, pesticiden op voeding, te weinig vezels, e-nummers worden jouw goede darmbacteriën niet zo blij. Een verminderde diversiteit aan darmbacteriën op zichzelf kan je al een opgeblazen buik, verteringsklachten en een verminderde weerstand geven. Vaak is dit het begin van andere verstoringen. Zoals de vaak voorkomende voedselintoleranties.
Zo heb ik zelf heel lang gluten strikt vermeden, maar daar kwam ook lactose bij, koezuivel in z’n geheel, soja, tomaat en ga zo maar door. Ik snapte er niks van, er bleef steeds minder over. Het leek zelfs wel hoe gezonder ik at, hoe meer klachten ik kreeg. Tot ik opzoek ben gegaan naar de oorzaak.
Een los intolerantieonderzoek vind ik daarom vaak niet zo interessant, want wat is de oorzaak van je intolerantie?
Jouw goede darmbacteriën kun je zien als een groot leger die jouw darmslijmvlies beschermt. Wanneer dit leger uitgehongerd of beschadigd is, is de kans op aantasting van het darmslijmvlies groter, waardoor een lekkende darm kan ontstaan.
Als er steeds eenzelfde soort eiwit in de bloedbaan terecht komt, bijvoorbeeld van gluten, signaleert je lichaam dit als lichaamsvreemd en maakt een ontsteking aan. Hoe vaker dit gebeurt, hoe groter die ontstekingsreactie, hoe minder goed je dit product kan verdragen.
Stappenplan om er zelf achter te komen op welke voedingsmiddelen je allemaal reageert:
De meeste mensen merken veel verlichting wanneer ze het voedingsmiddel waar ze intolerant voor zijn uit het voedingspatroon laten, maar het nadeel is: er komen vaak steeds meer intoleranties bij. Er blijft steeds minder over wat je nog wél kunt eten.
Een los intolerantieonderzoek vind ik daarom niet altijd interessant, want wat is de oorzaak van je intolerantie?
Toch werk ik regelmatig met intolerantieonderzoeken in een traject. Gissen is missen, meten is weten. Vaak weet je van sommige voedingsmiddelen wel dat je er op reageert, maar ik kom soms ook verassende dingen tegen. Zoals pompoen, daar kom je zelf niet zo snel achter (denk ik).
Onthoud: als je de oorzaak aanpakt, zijn de meeste voedselintoleranties zijn niet voor altijd!