Je darmen hebben een belangrijke taak in het bouwen van energie.
In de darmen worden de voedingsstoffen opgenomen. Alle gezonde voeding die je eet zouden je energie op moeten leveren, maar daarvoor moet je het wel goed kunnen verteren – en dat lukt niet iedereen.
Zo zijn er ook darmbacteriën, die samen met de lever, zorgen dat jij je afvalstoffen afvoert. Waar gaat het vaak mis; een tekort aan deze nuttige darmbacteriën.
Dit zijn een aantal factoren die in de darm kunnen spelen, hier kunnen ook weer andere oorzaken ten grondslag liggen. Daarom werk ik nooit meer zonder labonderzoek 🔬
Als je de voedingsstoffen niet goed opneemt én je afvalstoffen niet goed kwijtraakt, is het niet gek dat je niet uitgerust wakker wordt, energiedips hebt of aan het eind van je (werk)dag geen energie meer hebt om te sporten of leuke dingen doen. Een disbalans in de darmbacteriën is misschien wel een van de grootste energieverslinders!
Als je te grote voedselbrokken doorslikt, kunnen jouw enzymen daar niet bij. Je zet een groot deel van je voeding niet om in voedingsstoffen die het lichaam kan opnemen.
Tips om beter te kauwen
Je verdunt daarmee je maagzuur en zo wordt de werking van je enzymen verminderd. Neem het niet té strikt, in een restaurant let ik hier niet op en ik drink nog wel eens een kopje thee bij m’n ontbijt 😉. Maar verder probeer ik een half uur voor en na de maaltijd niet (te veel) te drinken.
Dit zijn vezels die de darmbacteriën te eten geven. Als je hier te weinig van eet, dan geef je jouw bacteriën niet genoeg te eten. Ze zijn daar niet blij mee. De hoeveelheid en diversiteit aan goede darmbacteriën neemt dan flink af 📉. Kijk welke prebiotische voedingsmiddelen er in het seizoen zitten, daar is jouw lichaam – en zijn jouw darmbacteriën – op ingesteld. Krijg je gasvorming als je prebiotische voeding eet zoals ui, bonen of knoflook? Dan is er waarschijnlijk een disbalans in de darmbacteriën.
Gebruik omega-3 visolie
(of eet 4-5x per week vette wilde vis), zodat de voedingsstoffen die opgenomen worden op de juiste plek in het lichaam komen. Bij voldoende omega-3 worden de celmembranen doorlaatbaar voor de voedingsstoffen én raak je de afvalstoffen uit de cel beter kwijt. Dit remt laaggradige ontstekingen, wat voor veel mensen al een groot verschil maakt in de energielevels.