Het prikkelbare darmsyndroom (PDS) is eigenlijk niks anders dan een verzamelnaam voor darmklachten. Het is een soort containerbegrip voor elke darmklacht waar niet direct een oorzaak aan te linken is, maar is dat wel zo?
In deze blog leg ik je uit dat er zeker wel oorzaken zijn van PDS-klachten en dat deze heel divers zijn. Twee mensen met buikpijn kunnen allebei een andere oorzaak hebben. Dit betekent dat de aanpak ook heel divers is, voor niemand hetzelfde.
Vezelzakjes, macrogol, fodmapdieet, het helpt soms tijdelijk. Vaak helpt het helemaal niks (of maakt het allemaal erger).
Ik heb zelf jaren rondgelopen met darmklachten, waar ook een waslijst aan andere klachten bij kwamen kijken. De (goedbedoelde) adviezen frustreerden mij alleen maar. Want ik had alles al geprobeerd, mijn lichaam voelde kapot.. Tot ik de oorzaak van mijn klachten achterhaalde, de boel stond goed in de fik door ontstekingen van een flink scheve verhouding in bacteriën en andere markers die uit balans waren.
De diagnose prikkelbaar darmsyndroom vertelt je dus nog niks, in ieder geval niet voer de oorzaak. Je had waarschijnlijk zelf ook wel door dat je darmen ‘prikkelbaar’ waren, maar wat is het dan dat jouw darm prikkelt?
Adviezen die veel mensen te horen hebben gekregen na de diagnose PDS;
Darmklachten: buikpijn, opgeblazen buik, winderigheid, constipatie en/of diarree, plakkerige ontlasting, intoleranties, allergieën, misselijkheid, brandend maagzuur, een vol gevoel.
Maar ook: vermoeidheid, huidproblemen, hormonale disbalans, vocht vasthouden, slaapproblemen, jeuk, voedselcravings, brainfog, gewicht vasthouden, stemmingswisselingen, concentratieproblemen, hoofdpijn, spierpijn and the list goes on…
Je hebt niet ‘gewoon’ gevoelige darmen, er is altijd een oorzaak! De meeste mensen met darmklachten hebben ook last van andere klachten, dat is goed te verklaren!
Het zijn vrijwel nooit de darmklachten alleen, maar er komen meestal ook (veel) andere klachten bij kijken.
Voorbeeld: wanneer de darmwand beschadigd is kunnen onverteerde voedingsstoffen en afvalstoffen de darmwand passeren en in de bloedbaan komen. Hierdoor ontstaat er een ontstekingsreactie. De lever moet harder werken om zijn afvalstoffen kwijt te raken, waardoor het zijn functie minder goe uitvoert.
& zo zijn er nog meer verklaringen, ik leg het je graag uit tijdens een vrijblijvende kennismaking!
Reguliere testen zijn vaak allemaal in orde, toch ervaar je klachten waar je bij voelt dat ze niet normaal zijn. En nee, het zit niet tussen je oren!
Regulier wordt er één ontstekingswaarde gemeten (er zijn er negen) en als je geluk hebt wordt je getest op sommige parasieten en bacteriën. Vaak is de boodschap dat alles in orde is. Je krijgt misschien vezelzakjes, diarreeremmers, laxeermiddelen of je wordt doorverwezen naar een diëtist voor het fodmapdieet. Met weinig resultaat, want de oorzaak wordt niet aangepakt.
Dit kan ook anders!
Ik raad altijd aan uitgebreid te testen, want heb jij het prikkelbare darmsyndroom of heb je:
Als jij je herkent in de klachten, dan heb ik een paar belangrijke tips voor je.
Kom je niet verder? Dan adviseer ik uitgebreid laboratorium onderzoek te doen. Wil je dit graag met mij doen, neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking. We kijken samen of en hoe ik je verder kan helpen met onderzoek en zetten we stappen om op een duurzame manier van je klachten af te komen.
💓 Je hebt niet ‘gewoon’ gevoelige darmen, er is altijd een oorzaak!
👉🏼 Het zit niet tussen je oren, het kan echt anders.