De afkorting PCOS staat voor Polycysteus ovariumsyndroom. Bij PCOS zijn er meerder blaasjes (follikels) op de eierstokken, waardoor er geen blaasje is die de ruimte krijgt om te springen.
Bij een normale cyclus springt er een blaasje rond dag 13-16, dat is dan je ovulatie. Bij PCOS gebeurt dit niet, waardoor de cyclus vaak heel onregelmatig wordt. Er is dan sprake van een hormonale disbalans, met vaak een overschot aan testosteron en/ of oestrogeen.
Vaak krijgen vrouwen het advies om weer aan de pil te gaan of ‘gewoon wat af te vallen’. Dit kan frustrerend zijn, want hiermee pak je alleen de symptomen aan en niet de oorzaak.
Gelukkig zijn er ook dingen die je zelf kunt doen. Het is vooral belangrijk om de oorzaak te achterhalen, zodat je met het juiste advies deze kunt aanpakken.
In de blog lees je wat de vier meest voorkomende vormen van PCOS zijn en geef ik je verschillende tips.
Er zijn verschillende vormen/ oorzaken van PCOS. Vaak is het niet één oorzaak maar een combinatie van twee of meerdere. Het is belangrijk te achterhalen wat de oorzaak bij jou is, zodat je gericht aan de slag kunt gaan aan het verbeteren van je hormonale gezondheid en van je PCOS klachten af kunt komen.
Vrouwen met PCOS hebben in de meeste gevallen ook een insuline resistentie. Een instabiele bloedsuikerspiegel vergroot het risico op hormoonverstoringen.
Laaggradige ontstekingen kunnen de eierstokken stimuleren tot het aanmaken van teveel testosteron. Bij laaggradige ontstekingen is het immuunsysteem overactief. Een laaggradige ontsteking ontstaat door een verkeerde verhouding van omega-6 en omega-3. Een verhouding van 2:1 is optimaal, maar vaak zie ik 15:1 of (véél) hoger! Benieuwd hoe jouw vetzuurbalans ervoor staat en wat de symptomen zijn van laaggradige ontstekingen? Klik hier voor informatie.
Deze zie ik erg vaak. Je lichaam staat in de fight or flight modus. Overleven is de eerste prioriteit van het lichaam. Bij veel stress krijgen de geslachtshormonen minder prioriteit. Bij stress denken we vaak aan ‘druk zijn’, maar stress is bijvoorbeeld ook; te weinig daglicht, te veel kunstlicht, straling, voedingsstoffentekorten, bewerkte voeding eten, slaap tekort, overtraining, etc.
Na het stoppen met de pil schommelen de hormonen nog wel eens. Helemaal als je al last had van hormonale klachten voordat je begon met de pil. Die klachten zijn dan een tijd onderdrukt geweest en komen weer naar boven.
– Stabiliseer je bloedsuikerspiegel. Eet eiwitten (ongeveer 20-30 gram per maaltijd) en vetten bij elke maaltijd, dus ook bij je tussendoortje (handje nootjes bij je fruit). Houd je aan de drie hoofdmaaltijden. Eventueel één of twee tussendoortjes als het lichaam daar echt behoefte aan heeft. Ieder lichaam is verschillend en heeft behoefte aan iets anders. Doe niet aan Intermittend fasting, dit levert meer stress op voor het lichaam waardoor hormonen nog meer uit balans kunnen raken. Je lichaam mag terugkomen in standje veilig. Wel wil je je lichaam rust geven tussen de maaltijden, daarom cluster je deze i.p.v. je de hele dag door kleine hapjes eet.
– Lijnzaad: verhoogt stofje (SHBG) wat testosteron bindt. Ik koop heel lijnzaad en maal het zelf met een koffiemolen. Anders wordt het niet goed opgenomen en gemalen lijnzaad is al geoxideerd en daarmee iets minder werkzaam.
– Zorg voor langzame koolhydraten in je voeding, vermijd de koolhydraten NIET! Koolhydraten zijn belangrijke energieleveranciers voor je cellen. Als je deze schrapt heeft de lever geen brandstof en kunnen je hormonen uit balans raken. Je schildklier kan trager worden en daarmee wordt je metabolisme ook een stuk trager.
– Zorg voor voeding i.p.v. vulling. Eet zo puur en onbewerkt mogelijk. Onthoud: alles wat je eet wordt een deeltje van je lijf.
– Als gewicht verliezen bij jou moeizaam gaat is het verleidelijk om lange cardiosessies te doen en in een calorietekort te gaan zitten. Voor PCOS is dit niet bevorderlijk, omdat je lichaam in de overlevingsstand komt. In plaats daarvan voed je je lichaam en ga je voor korte krachttrainingen, wandelingen of een zachtere vorm van yoga en bewegen. Lees deze blog over het trainen op een hormoonproof manier.
– Zorg voor veel warmte: warme voeding, warm drinken, houd je baarmoeder warm met bijvoorbeeld een kruik of pittenzak. Ga niet koud douchen als je er een disbalans in je hormonen zit of als je stress ervaart, hiermee geef je dit nog een extra opdonder. Zeep jezelf lekker in onder de warme douche of neem een warm bad.
– Pak je rust. Wandel, lees, lach, knuffel, stretch en stel niet te veel harde eisen aan jezelf. Vaak moeten we veel te veel van onszelf, gun jezelf voldoende rustmomenten. Zelf gebruik ik bijna dagelijks een spijkermatje. Lees deze blog voor 9 tips om je zenuwstelsel te kalmeren.
– Heb geduld en geef je lichaam de tijd. Vertrouw op je lichaam en weet dat je lichaam er het beste voor heeft met jou. Stress over een uitblijvende menstruatie of klachten gaan niet helpend zijn. Praat er over met iemand of vraag om hulp!
– Ga voor een goede magnesium. Magnesium is betrokken bij talloze processen in ons lichaam. Zo draagt magnesium bij aan een stabielere bloedsuiker en zorgt het voor meer geestelijke en fysieke ontspanning. Dit zijn belangrijke factoren voor hormoonbalans. Ik vind de Magnesium200 Complex van Vitakruid fijn, omdat deze alle opneembare vormen bevat. Met balansmetkirsten10 krijg je 10% korting op je bestelling.
– Omega-3 visolie. Hormonen worden voor een groot deel gemaakt uit vetten. Een goede vetzuurbalans is essentieel voor gezonde cellen. Omega-3 is ontstekingsremmend, ga wel voor een zuivere visolie! Ik gebruik en adviseer deze!
– Optioneel Femme: Femme bevat 4 kruiden die bijdragen aan de hormoonspiegels en een goede menstruatiecyclus. Deze kan net even een boost geven aan je cyclus en symptomen van PCOS verlichten. Gebruik max 2 potjes achter elkaar i.v.m. gewenning en belangrijker is natuurlijk de oorzaak aan te pakken.
Optimaliseer je darm- en levergezondheid. Op mijn site heb ik over beide organen blogs geschreven waarin ik tips geef hoe je deze ondersteunt. De lever en darmen zijn betrokken bij het afbreken van hormonen en zijn van grote invloed op je hormoonbalans.
– Gebruik kruiden als kaneel, kardemom, venkel, brandnetel en kurkuma. Gebruik verse kruiden of biologische thee. Ik ben fan van de thee van Yogi, Pukka of Zonnatura.
– Vermijd toxische stoffen in voeding, verzorgingsproducten, schoonmaakproducten, geurtjes in huis, etc. Vervang plastic voor glas en ga voor natuurlijke producten. De lever wordt overbelast bij te veel toxische stoffen en heeft dan onvoldoende energie om hormonen af te breken. In deze blog leer je hoe je je lever kunt ondersteunen.
Weet dat naar schatting 1 op de 10 vrouwen PCOS heeft (waarschijnlijk ligt deze schatting hoger, maar niet iedereen heeft de diagnose gekregen). Je hoeft je niet alleen te voelen. Door op een gezonde manier de oorzaak aan te pakken hoef je niet je hele leven last te hebben van de symptomen. In deze zoektocht leer je je eigen lichaam beter kennen én waarderen ❤️